Rabu Legi,  20 Juni 2018 04:22 WITA

Bali Provincial Signes Cooporation Agreement with Toyama City Japan
Read: 162 readers

Writer: Bagian Berita

Bali provincial government has cooperated with government of Toyama City, Japan. The cooperation covers the development of science and technologie of micro hydro power plant, rice mill and waste management, environtment management and enhancement of human resources. The cooperation began with signing of Letter of Intent between Bali’s Governor Made Mangku Pastika and Toyama’s Mayor, Mori Masashi in governor’s office on Tuesday (28/11).

The cooperation is a follow-up of previous cooperation amongs JICA, Toyama city and Ministry of Energy and Mineral Resources of Indonesia, which Toyama has delivered the micro hydro power plant for Jatiluwih Subak (traditional irrigation community) n Tabanan. The first milestone has been conducted on 9 May 2017 and the opening was on 27 November 2017.

Bali Governor, Made Mangku Pastika appreciated the established cooperation, because it is in line with Bali Provincial government’s program called Bali Mandara. “I should visit Toyama, one of futuristic city which is the government always concern on environtment. And Bali should do the same thing, a small island which has to preserve its nature,” said Pastika.

Furthermore, Bali through its vision called Bali Mandara, is expected to be able to imitate Japan. Despite the technlogy is advanced, but Japan’s tradition is still thick. “Bali Mandara vision has a same spirit as in Japan. Japan is advanced by its technologie, but its society still live with the tradition. They are also polite and always respect to older people. Many advanced country has lost its politeness value. For that reason, we would like to establish the cooperation with Japan,” said him.

Bali has been sister city of Kumamoto city through the cooperation in eductaion, agriculture and livestock sector. Pastika expected the cooperation could be more strengthened. Including, cooperation on disaster mitigation, one that should we learn from Japan. Termasuk kerjasama dalam menangani kebencanaan, salah satu hal yang harus belajar dari Jepang dalam menangani kebencanaan.Either Bali is located in “ring of fire”, that why should be always prepare and ready to face tsunamy and volcano eruption. Karena Bali juga berada di “ring of fire”, yang harus siap menghadapi tsunami dan gunung meletus. (PM)

Read: 162 Readers

Others News
05 Juni 2018 : Head of Trade and Industry Agency States the Craft Exhibition of PKB should be Equipped by Bali Origin Product